top of page

Londoni kiadónál jelent meg Szentpáli Roland szerzői lemeze

A londoni Toccata Classic kiadónál jelent meg Szentpáli Roland Three Concertos című szerzői lemeze, melyen három műve, a Tubaverseny, a Rapszódia és a Three Dances található. Az albumon a tubaművész-zeneszerző saját maga játssza darabjait, közreműködőként a Győr Symphonic Band Szabó László vezetésével, karmesterként napjaink egyik legjelentősebb fúvós dirigense, Marosi László, míg szólistaként Szepesi Bence vett részt a munkában.


Szentpáli Roland tubaművész művei nem csak itthon, hanem világszerte népszerűek, az elmúlt években olyan helyeken szólaltak meg, mint a budapesti Zeneakadémia, a hamburgi Elbphilharmonie vagy a Montreaux-i Stravinksy Auditorium.


A most megjelent Three Concertos című albumán három kompozíciója hallható. A 2002-ben írt Tubaverseny a franciaországi Guebwillerben megrendezett Philip Jones Nemzetközi Tubaverseny megrendelésére készült.


„24–25 éves voltam, amikor megírtam ezt a versenyművet. Mindhárom tétel programzene-szerű. Az első tétel egy ősi Rituálé. A tuba a szólista a csoport vezetője, a táltos vagy a sámán, aki szuggesztív módon tartja a hatása alatt az őt körülvevő embereket a közös ima alatt. Olyan zenei anyagot igyekeztem írni, melyek intonálatlannak, artikulálatlannak hangzanak. A második tételt, a Gyászdalt néhány nap alatt írtam az akkor elveszített nagyapám emlékére. Számomra ez a zene jelenti azokat az utolsó szavakat, amelyeket nem mondhattam el már neki. A harmadik tétel, a Rímek, nagyapám lakhelyén, Máriapócson, a gyerekkoromban átélt falusi élményeiből táplálkozik” – emeli ki a szerző.


A Rapszódia első 40-50 üteme még 2007-ben íródott, de Szentpáli Roland csak 2012-ben fejezte be, amikor vendég szólamvezetőként egy éven keresztül a Hongkongi Filharmonikus Zenekarral dolgozott. A darabban erőteljes a magyar népzene hatása, de felépítésében már nem a klasszikus zenéhez, hanem a jazzhez áll közelebb. Egyik különlegessége, hogy a ritmusszekció hangszerei mindössze egy pár kanál és egy vizeskanna. Középrésze a „Felülről fúj az őszi szél” kezdetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei népdalra épül. A lemezen a mű szólistája Szepesi Bence, aki három különböző hangszeren, klarinéton, tárogatón és szaxofonon játszik.
A Three Dances, azaz a Három tánc két tubára és big bandre lett komponálva 2007-ben, Sérgio Carolino megrendelésére.


„Amikor Szepesi Bencével és Marosi Lászlóval a lemez programját egyeztettük, szerettünk volna egy olyan darabot, amiben Bence és én együtt vagyunk a szólisták. Mivel kevés idő állt rendelkezésre egy új művet komponálni, így ezt a régebbi darabomat hangszereltem újra az aktuális apparátusra. A mű stílusa leginkább a crossover műfajhoz áll közel. A zenei anyag teljesen népies, bár egyik dallam sem eredeti népzene, mindegyik általam lett megírva. Mindhárom tétel alapvetően erőteljes karakterzene, ami jelentős virtuózitást igényel a szólistáktól, és a zenekar erejére és színeire épül” – mesélte Szentpáli Roland.


Szentpáli Roland tubaversenye legközelebb december 4-én hangzik el a szerző és a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában, Kovács János vezényletével a Duna Palotában.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page